Hos Arkitektfirmaet Nord vil vi fremover fremhæve essentielle projekter, som vi er særligt stolte af. Vi starter med at præsentere ungdomsboligerne på Brandevej - et 22 år gammelt pionerprojekt under Nordic Wood, hvor fokus var på brugen af massivtræ som det bærende element i etagebyggeri.
Anvendelsen af træ i byggeriet er i fremdrift. Træ som byggemateriale har ikke altid været anerkendt i byggeriet, særlig i etagebygninger hvor beton og stål i mange år har domineret branchen. Tidligere har der ikke været den nødvendige viden, det har krævet, for at kunne bygge i træ.
I dag ser situationen dog helt anderledes ud, da træ er blevet en central spiller i byggeriet, især på grund af dets bæredygtige egenskaber, æstetiske værdi og miljøvenlige profil. Med stigende fokus på klimaaftryk og ressourceeffektivitet, er træ et vigtigt valg for fremtidens byggeri, da det både er fornybart, CO2-neutralt og bidrager til en grønnere byggeindustri.
Arkitektfirmaet Nord, på daværende tidspunkt kaldet Arkitekterne Ladegaard og Partnere, var blandt de første til at udfordre normerne indenfor brugen af massivtræ. I 2002 var Arkitektfirmaet Nord arkitekter på et massivtræ etagebyggeri på Brandevej i Aalborg. Projektet var et pionerprojekt hvor formålet var at vise hvordan massivtræ kunne anvendes som det bærende element, også i fleretagers bygninger. Ungdomsboligprojektet på Brandevej er et af de synlige beviser på nytænkning inden for miljøvenligt byggeri i 2002.
Selvom projektet drejer sig om et byggeri hvor træ er det altdominerende materiale, er det meste af træet usynligt i det færdige projekt – træelementer er synlig på loftsflader i boligerne. Det skyldes, at langt det meste af træet er pakket ind (brandmæssigt beklædt aht. etagebyggeris brandkrav) . Der er anvendt massive træelementer til bærende vægge, etage- og tagdæk.
Projektet påkaldte sig stor opmærksomhed fra nær og fjern, hvortil adskillige foreninger og enkeltpersoner besøgte projektet eller søgte oplysninger herom på anden vis. Dengang udtalte Klaus Christensen: "Jeg tror, at folks stigende krav til et godt indeklima i boligen vil skabe større interesse for at bruge massivtræ i fremtiden. Derfor vil massivtræ efter min opfattelse komme til at spille en større rolle indenfor miljørigtigt dansk byggeri i de kommende år”.
Projektet er udarbejdet i samarbejde med Boligselskabet Limfjorden (Vivabolig) som bygherre, NIRAS som ingeniør, Rosseel's Tegnestue (Arkplan) som landskabsarkitekter, KPC-BYG VEST som hovedentreprenør, Limtræ Danmark (Lilleheden) som træelement leverandør og KUBEN som byggeadministration.
Hos Arkitektfirmaet Nord er vi enormt stolte af at have været med fra idé- og -udviklingsfasen, gennem byggeprocessen og frem til færdiggørelsen af projektet. Brandevej er et eksempel på hvordan nytænkning og samarbejde kan skabe innovative løsninger der baner vejen for fremtidens miljøvenlige byggeri.