AALB. KASERNER – ”DET GRØNNE KREDSLØB”

Projekt: Multibygning med idrætsfaciliteter, kontorer, møderum, indkvartering samt værkstedsbygning

Adresse: Gl. Høvej 34 - 9400 Nørresundby

Ydelsesperiode: 2014 -

Bygherre: Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Bruttoareal: Udvidelse: 6300 m²

Anlægssum: 135 mio.

Enterpriseform:

Rolle og ydelser: Arkitektrådgivning (programmering, procesfacilitering, projektering).

Vi har – sammen med Cowi, Adept og GHB – vundet konkurrencen om at gøre Aalborg Kaserner til den grønneste i Danmark.  Vores koncept er fokuseret omkring fleksibilitet og strategi. Dommerbetænkningen rammer det fint ind ”…forslagets innovative og radikale tilgang til udvikling af kaserneområdet har udmøntet sig i en strategisk og helhedsorienteret masterplan… det er et arkitektonisk stærkt tænkt koncept med en markant visuel identitet…..”

 

Aalborg Kaserner ønsker en grøn og miljørigtig profil, og med omdannelsen bliver projektet det største kendte enkeltprojekt i Forsvarets vision om at begrænse CO2-udslippet. Det er samtidig planen at erfaringerne fra  projektet skal bruges som princip for ombygning af landets øvrige kaserner.

 

Vi påviser at nedrivning er langt mere energi-effektivt end traditionel renovering, og topper det med et fleksibelt og flytbart byggesystem, der opfylder de strengeste krav til energiforbrug.

 

Bygningerne består af to elementer RYGRAD og KREDSLØB. Rygrad bygges efter kendte byggetekniske principper, mens kredsløbselementerne opbygges af skibs-containermoduler.

Bygningerne er tænkt lette og fleksible – på linje med det udstyr en kampklædt soldat bærer på kroppen – og introducerer dermed Forsvarets grundvilkår til byggeriet, nemlig evnen til konstant at kunne omstille sig til nye situationer.

Anvendelsen af containermoduler betyder, at man vil kunne pakke kasernen sammen og flytte den til Varde eller Vilnius, hvis situationen kræver det.