PROPPEN – STJERNEPLADSEN

Projekt: Urbant opholdsrum

Adresse: Stjernepladsen, Østre Havn, Aalborg

Ydelsesperiode: 2020 - 2021

Bygherre: A. Enggaard

Bruttoareal: 25 m²

Anlægssum:

Enterpriseform:

Rolle og ydelser: NORD: Arkitektrådgivning og udvikling, BY+LAND: Landskabsarkitekt, KOLLISION: Lysdesign

”Proppen” er etableret som et mødested på Stjernepladsen beliggende på Østrehavn. Pladsen er udført af A. Enggaard og designet af landskabsarkitekt By+Land. Stjernepladsen er det nye samlingspunkt ved Østre Havn. Den nye plads er en urban dagligstue for de mange, der er flyttet ind i det nye kvarter ved Fjorden.

Proppen er placeret centralt på Stjernepladsen. Placeringen gør, at den er synlig fra alle sidegaderne, der leder ind til den centrale plads. Proppen udgør et socialt mødested og er opført som centralt blikfang på Stjernepladsen i Østre Havn.

Proppen som mødested har historiske rødder. “Proppen er et glashus, vi har bygget, og navnet stammer fra da området var et industrikvarter, hvor Proppen var et sted man mødtes og fik en hotdog og en øl. Vi ser det som et moderne gadekær, hvor der vil være events, men som man også frit kan besøge og bruge som mødested, når det ikke er i brug”
”Lige her på Proppen har Aalborgs havnearbejdere og pakhusarbejderes deres faste mødested i pauser, til fyraften og til tider i arbejdstiden. Proppens ejer var Marius Jørgensen, der efter sigende havde det bedste øl-udsalg i byen lige her. Med den sidste forpagters bortgang i 1990’erne blev Proppen lukket og revet ned.” Citat: Hanne Kræn fra A. Enggaard.

Visionen for pladsen har været at skabe et urbant opholdsrum, der giver en stemning af at være i et varmt og uformelt rum, der samtidig indbyder til ophold i grønne og stemningsfulde omgivelser.

Designet af proppen er skabt i et minimalistisk udtryk, der i form, materialitet og udtryk afskiller den sig fra de mere organiske og bløde strukturer på pladsen og som samtidig kan spejle pladsens grønne omgivelser i sine transparente og reflekterende facader. Facaderne er ligeledes dekoreret med Proppens historie i form af grafik tryk.

Den transparente glasbygning står som en simpel konstruktion, der indbyder til ophold eller oplevelse. Om aftenen kan Proppen opleves som en ”glødelampe” i den urbane dagligstue, da der er implementeret lyskunst i Proppen udarbejdet af Kollision. Ligeledes er der arbejdet med lyssætningen på den resterede del af pladsen.
Proppen vil med lysinstallationen være toneangivende for pulsen og stemningen på pladsen, da lyssætningen kan skifte og ændre sig efter årstid, aktiviteter, events og fantasi.

I Proppens indre skabes en ny oplevelse for brugerne, da loftet er beklædt med spejle. Proppen er åben for alle, dag og nat. Samtidig vil den kunne agere scene, udstillingspavillon og meget mere, da der er forberedt til el, vand mm.

Græstaget på Proppen er bygningens 5. facade, da bygningen er placeret i et urbant miljø med etageejendomme omkring sig. Proppen vil fra oven derfor indgå som en del af de grønne landskabselementer på pladsen.